Snel naar...

bevers
5-7 jaar
welpen
7-11 jaar
zeeverkenners
11-16 jaar
wilde vaart
16-18 jaar
stam
vanaf 18 jaar

 

De vloot

 

Alle boten op een rij

Naam Nummer Kleur Bijzonderheden
Lelievletten      
Erebus 312 Groen  
Yelcho 354 Rood  
Terra Nova 607 Oranje  
Endurance 631 Paars  
Vega 1017 Zwart Voorheen 391
Fram 1089 Wit  
Discovery 1180 Geel  
Nautilus 1249 Grijs Voorheen 352
Aurora 1483 Blauw Voorheen 353
       
Overige boten      
Invicta     Onze sleepvlet

Geschiedenis van de vloot

Bijna al onze boten dragen namen van expedities naar de Zuidpool, waar ook onze groepsnaam, het Zuiderkruis, naar is genoemd. In 1839 was het James Clark Ross die een expeditie ondernam naar de Zuidpool met de Erebus.

De Vega is een Zweeds stoomschip dat gebouwd werd voor de walvisvaart en zeehondenjacht. In 1879 vertrok Adolf Erik Nordenskiold met dit schip naar de Zuidpool. 10 jaar later kwam hij heelhuids terug. Het schip werd daarna weer ingezet voor de walvisvaart en de zeehondenjacht tot het zonk in 1903.

In de nazomer van 1901 probeerde Robert Scott de Zuidpool te bereiken met de Discovery. Maar het schip vroor vast in het ijs en kon daardoor niet weg. Scott vermaakte zich toen maar met sledetripjes. De Zuidpool werd niet bereikt.

In 1914 ging Ernest Shackleton op pad met de Endurance en de Aurora. Dik een jaar later werd de Endurance verpletterd door het ijs. De Aurora kwam vast te zitten in het ijs. Yelcho is vernoemd naar een Chileense trawler waarmee Shackleton zijn bemanning redde na 105 barre dagen op een Antarctisch eiland na deze crash.

Haven 1951

Na de oorlog, in november 1919, schrijft Shackleton het boek South, over de Endurance-expeditie. Hij blijft expedities plannen, ook naar het noordpoolgebied. Hij koopt het schip de Quest. Maar Ernest wijzigt zijn plannen en wil opnieuw naar Antarctica voor een wetenschappelijke expeditie.

Op 18 september 1921 verlaat de Quest Londen. Onderweg voelt Ernest zich niet goed. Hij heeft pijn aan zijn rug, schouders en borst en is steeds moe. Op 4 januari 1922 bereikt de Quest South Georgia. Het schip legt aan in de haven van Grytviken. Op 5 januari om 3 uur 's morgens sterft Ernest plots in zijn kajuit.

De Terra Nova van Robert Scott en Fram van Roald Amundsen kwamen in 1911 vrijwel tegelijkertijd aan op verschillende plaatsen. Daar zetten ze kampen op en trokken vanaf daar naar de zuidpool, waar Amundsen nog aankwam ook!

De Amerikaanse marine had ooit een onderzeeboot, de USS Nautilus SSN571. Nu ligt hij afgemeerd aan een kade van een Amerikaans museum in de stad Groton (Connecticut). Deze duikboot was de eerste door kernenergie aangedreven onderzeeër van de Amerikaanse marine. Het was tevens het eerste schip, dat via een tocht onder water, de Noordpool bereikte in 1958.

En zo eindigt de geschiedenis over de bootnamen van onze vloot. Ben je geïnteresseerd geworden en wil je meer weten over deze schepen of over Anctartica in het algemeen, kijk dan even op onderstaande site.