De geschiedenis van Scouting Zuiderkruis
Scouting Zuiderkruis bestaat al zo'n 100 jaar; we zijn namelijk opgericht op 1 september 1919. Voor zover bekend is Scouting Zuiderkruis de oudste, nog bestaande, zeeverkennersgroep van Nederland.
De naam Zuiderkruis vindt haar oorsprong op een van de meest onherbergzame gebieden op onze aarde: de Zuidpool. Daar is het sterrenbeeld Zuiderkruis (Crux) zichtbaar. Ook is het de bestemming van diverse poolexpedities door grote ontdekkingsreizigers.
Zuiderkruis is niet alleen de naam van een sterrenbeeld maar ook de naam van het schip The Southern Cross dat in 1899 Antarctica bereikte, zij het bij lange na niet als eerste. De opvarenden waren wél de eersten die overwinterden op dit doorgaans frisse continent. Onze groep is naar alle waarschijnlijkheid genoemd naar dit schip. Onze lelievletten hebben ook namen gekregen van schepen die aan deze poolexpedities deelnamen of als redding kwamen. Van sommige scheepsnamen hebben we een stukje geschiedenis kunnen vinden.
Scouting Zuiderkruis is van oorsprong een katholieke zeeverkennersgroep. De man de groep in de beginjaren populair maakte was de Engelsman William Timperley. Hij werd in 1927 schipper van de groep.
Die populariteit hield op in 1940. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang en de Duitsers hadden Nederland bezet. Tijdens die bezettingsjaren (1940-1945) werd scouting verboden. William Timperley werd vanwege zijn nationaliteit afgevoerd naar Duitsland. Zijn Britse afkomst maakte hem verdacht; ook Groot-Brittannië was immers in oorlog met Duitsland.
Nadat Nederland in 1945 was bevrijd kwamen op 15 mei de tien overgebleven Zuiderkruisleden voor het eerst in jaren weer bijeen. Twee maanden later voegde de veilig naar ons land teruggekeerde Timperley zich bij hen. Onder leiding van Timperley blies deze club na de oorlog Scouting Zuiderkruis opnieuw leven in.
Inmiddels zijn we jaren verder, en nog steeds laten veel jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking zich uitdagen door wat Scouting Zuiderkruis te bieden heeft.
Dat iedereen welkom is bij scouting is overigens wel eens anders geweest. Vroeger werden alleen de jongeren uit de betere kringen Zeeverkenner. Scouting was destijds voorbehouden aan gegoede burgers. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Na de Tweede Wereldoorlog werd niet meer op rang of stand gelet en werd Scouting Zuiderkruis voor iedereen toegankelijk.
De geschiedenis van Scouting Nederland
Wil je weten hoe Scouting in Nederland is ontstaan? Op de website van Scouting Nederland staat een overzicht.