Als je bij de zeeverkenners zit, kun je meedoen met onze jaarlijkse zeilschool. Daar leer je spelenderwijs zeilen in de loop van jouw verkennertijd. Ieder jaar kan je een stapje hoger gaan.
- Waterratten
- Beginners
- Gevorderden
- MBL-kandidaten
- Wanneer zijn de cursussen?
- Hoe meld ik me aan?
- Contact
- Studiemateriaal
Waterratten
Waterratten zijn de allerjongste verkenners or orka's. Vaak komen die voor het eerst met een zeilboot in aanraking. Aan de waterrattencursus hangt geen officieel diploma vast, maar iedere verkenner moet de cursus wel gehaald hebben om door te kunnen naar de beginners. Bij de waterratten worden de basisbeginselen van het zeilen spelenderwijs aan de kinderen geleerd. Zo komen de de zeilstanden, overstag gaan en knopen aan bod.
Beginners
De beginners hebben dankzij de waterratten al wat zeilervaring. Voor hen is er een theorie-opleiding en een theorie-examen. Deze cursus vindt plaats in het winterseizoen. Het praktijkexamen vindt plaats in het zomerseizoen en dit examen wordt in onze eigen lelievletten afgenomen. Hierin worden een aantal beginselen en procedures van het zeilen, die de zeeverkenners kennen van het zeilen op zaterdag, goed geleerd.
Gevorderden
Als je een beginnerscertificaat hebt gehaald, kan je op voor de gevorderden. De gevorderden krijgen ook een theorie-opleiding van drie avonden en een theorie-examen. In het praktijkweekend wordt geoefend voor het examen voor het praktijkexamen. Voorwaarde voor deelname aan het praktijkexamen is een voldoende voor het theorie-examen. Het praktijkexamen wordt aan het eind van het weekend afgenomen.
MBL Kandidaten
MBL staat voor Machtiging Boot Leiding. Als je geslaagd bent voor de Gevorderden kan je deelnemen aan het MBL. De theoriecursus, het theorie-examen en het praktijkexamen worden afgenomen door de Nautisch Technische Commissie van de Regionale Admiraliteit. De eisen zijn door Scouting Nederland vastgesteld.
Iemand die een MBL heeft mag buiten de opkomsttijden een boot lenen om er zelf mee te gaan zeilen. Hiervoor is wel altijd vooraf toestemming van de leiding nodig.
Wanneer zijn de cursussen?
De cursussen die binnen onze groep gegeven worden bestaan uit twee delen: een theorie- en een praktijkdeel.
De theorieavonden worden elk jaar in de maanden februari/maart/april gehouden. Het gaat om vier zaterdagavonden waarvan je de eerste drie les krijgt en de laatste een examen. De praktijkdagen vallen in het zomerseizoen. De praktijk wordt door de leden het hele zomerseizoen aan boord toegepast en wordt vaak op een zondag geëxamineerd.
Er zijn geen vaste weekenden voor deze cursussen, omdat er elk jaar rekening moet worden gehouden met andere activiteiten en het weer.
Hoe meld ik me aan?
Om mee te kunnen doen aan de zeilschool moet je voldoen aan twee voorwaarden:
- Je hebt een uitnodiging van jouw leiding ontvangen om mee te doen aan de cursus. De leiding kijkt in de loop van het zeilseizoen of je er klaar voor bent om naar een volgend niveau te gaan. Heb je genoeg zeilkunde in huis en toon je genoeg inzet dan ontvang je vanzelf de uitnodiging tegen de tijd dat de cursussen beginnen.
- Als je de uitnodiging hebt ontvangen ga je naar de website van de zeilschool. Hier moet je jezelf aanmelden via de link 'Aanmelden zeilschool'. Pas als je dit zelf hebt gedaan kan je meedoen. Je ontvangt daarna de benodigde informatie.
Contact
Zijn er vragen over de cursussen, dan kun je per cursuszuiderkruis.nl (mail) contact opnemen met onze cursusleider.
Studiemateriaal
Bij het volgen van de cursussen gebruiken we onze eigen methode welke de kinderen moeten aanschaffen wanneer zij deelnemen aan één van de cursussen. Dit boek is samengesteld voor en door scouts en is daardoor geheel toegepast op de boten waarin de kinderen leren zeilen. Ook komen er situaties aan bod die daarna in de praktijk worden toegepast.
Online oefenen aan de hand van filmpjes? Op het Youtubekanaal van Scouting Nederland staan vrijwel alle manoeuvres, zoals de overstagmanoeuvre: