Snel naar...

bevers
5-7 jaar
welpen
7-11 jaar
zeeverkenners
11-16 jaar
wilde vaart
16-18 jaar
stam
vanaf 18 jaar

 

Vertrouwenspersonen

Herken jij dit...?

Je bent sinds een paar maanden lid van een vereniging, in dit geval het Zuiderkruis. Je bent helemaal enthousiast. De opkomsten zijn leuk, de spellen die gedaan worden vind je leuk en je leert nog eens wat. Totdat..... Je bij een paar opkomsten gepest werd. Jij balen, niet meer naar scouting toe willen maar nog belangrijker, niemand kunnen vinden waar je mee kan praten. Geen mede-scoutingleden want die pesten jou, je leiding heb je geprobeerd maar die zeggen dat het vanzelf overgaat en dat je even door de zure appel heen moet bijten. Ook je ouders durf je het niet te vertellen.

Wat moet je doen? Je weet het echt niet...!

Binnen Scouting Zuiderkruis is er een aantal vertrouwenspersonen actief. Dit zijn personen bij wie elke Zuiderkruiser met een probleem of klacht terecht kan en een luisterend oor zal vinden. Je kan bij hen terecht voor alle problemen, mits deze op een bepaalde manier te maken hebben met scouting. Het voorbeeld boven aan dit stukje is maar een van de vele. Denk ook maar aan de volgende voorbeelden:

 • Je wordt op school gepest, omdat je lid bent van scouting;
 • Je wordt op een voor jou niet prettige manier aangeraakt;
 • Je bootsman weigert je te leren zeilen, ondanks dat de leiding hier al een paar keer iets van heeft gezegd;
 • Je bent bang in het donker en de leiding doet hier niets aan;
 • Je wordt geslagen; en zo kunnen we nog wel even doorgaan...

Je leiding is natuurlijk je eerste aanspreekpunt. Vind je dit eng, vervelend of heb je juist een probleem met je leiding dan kun je altijd bij ons terecht. Daarbij maakt het niet uit wie van de twee vertrouwenspersonen je kiest.

Hoe gaan wij te werk?

 1. Je neemt contact op met ons;
 2. Wij komen bij elkaar of nemen contact met elkaar op om te kijken wie het probleem gaat aanpakken;
 3. Binnen een week neemt een van ons contact met jou op om een afspraak te maken;
 4. Vervolgens bepaalt een van ons samen met jou het plan van aanpak waarna dit plan gevolgd wordt.

Wij hebben een geheimhoudingsplicht. Dit houdt in dat datgene wat jij ons vertelt nooit zullen doorvertellen. Om het probleem goed aan te pakken moeten we natuurlijk wel de betrokkenen informeren. Dit doen wij alleen als jij hiervoor toestemming geeft.

Wie zijn wij eigenlijk?

 • Ellen Reurings
 • Batina Kool

Als wij niet uit een probleem kunnen komen of wat advies willen in het oplossen, dan kunnen we terecht bij de professionals van Scouting Nederland.

Weet je dus niet wat je met jouw probleem moet doen, neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Je kunt ons op benaderen via e-mail: vertrouwenspersonenatzuiderkruis.nl. Vermeld in jouw mailbericht de gegevens die je ook op het meldingsformulier moet invullen. Zo kunnen we snel aan de slag met alle informatie die we nodig hebben.

Downloads

 • Download hier met meldingsformulier
 • Download hier het statuut Vertrouwenspersonen. Hierin kan je lezen hoe de vertrouwenspersonen met deze situaties moeten omgaan.